lørdag 18. desember 2021

Hvordan få lavere strømregning?

 Det skrives utrolig mye i media for tiden om folk som får en sjokkopplevelse når strømregningen tikker inn og hvordan folk sliter med å betale skyhøye regninger. Jo lavere inntekt du har, jo vanskeligere blir det selvfølgelig. Varme må vi jo ha! Vi er nødt til å vaske litt klær innimellom og vi må jo kunne lage litt varm mat iblant. 

Klesvask på en billigere måte…. tjah…. 

Jeg er veldig glad vi har strøm, men er det noe vi kan gjøre for å få denne regningen så lav som mulig? Klart det er! 

  1. Bruk mindre strøm! Dette er jo en selvfølge. Lavere forbruk gir lavere regning. Vi varmer f.eks opp huset kun med ved. Vi bor i skogen og allmenningen har gitt oss lov til å lage ved av veltede trær. Det er selvfølgelig ikke alle som har denne muligheten, men fyring med ved dersom man kjøper store kvanta av vedselgere som selger pr. kubikk er nok definitivt billigere enn å varme opp alt med strøm akkurat nå. Noen har dog ikke vedfyring og atter andre har kuttet forbruket inn til beinet allerede. Kjenner ei som tar hovedsikringen i de dyreste timene av døgnet og allikevel sliter. Uansett; Se over forbruket ditt. Er det mulig å senke temperaturen litt? Mulig å fylle vaskemaskinen litt mer hver gang? Kanskje du finner ting du kan justere, og kanskje ikke, men det kan fort være penger å spare på dette punktet.
  2. Planlegg bruken. Strømprisene varierer gjennom døgnet og dette reflekteres i enkelte strømavtaler. Mange leverandører har apper til smarttelefoner hvor man kan følge med og se ned i detalj hvilken time hvilken dag man brukte mest strøm. Denne følger jeg nå med på hver eneste dag. Jeg gjør det fordi jeg klarer å huske hva vi gjorde i går, men om noen spør hvorfor vi hadde en strømtopp 2. november klokka 21.00 så har jeg ikke sjans til å huske hvorfor. 
    Noen forbrukere betaler allerede faktisk time for time gjennom døgnet og da er det mye å spare på å bruke mest strøm de timene strømmen er billigst. Fra 1. januar iverksettes dessuten nye regler som gjør at det blir slik for alle, så da må man følge med å planlegge. Vi har allerede begynt å tilpasse oss dette. Vi har installert seriekoblede brannvarslere og kjører oppvaskmaskin og klesvask kun etter klokka 22.00 på kvelden.  Vi starter aldri lading av ting og tang samtidig som vaskemaskin/oppvaskmaskin går, men sparer det til etter at de er ferdige. Tidsbrytere på kontakter er noe vi ønsker oss. Man frarådes å kjøre disse maskinene/lade mens man sover, så dette er noe man gjør på eget ansvar. Det er ikke anbefalt. Vi gjør det for å spare strøm, men husk at dersom du velger dette så sørg for å ha godt med brannvarslere.
  3. Se over strømavtalen din og bytt leverandør dersom det er noe å hente. Vi bytter leverandør ganske ofte. Det handler litt om at man som regel får en veldig god avtale innledningsvis og da er det jo fint å ha et innledningsvis forhold til strømleverandøren sin nesten hele tiden.
Her er det et eksempel på hvordan dagsforbruk kan se ut inne i en strømapp. Eksempelet er vårt dagsforbruk 20 november, og appen er Kraftriket sin. 

Når det gjelder tips om helt konkrete gode strømavtaler har jeg lite å stille opp med. Strømavtaler varierer mye i pris ut ifra hvor du bor, hva slags avtale du liker best osv. Jeg kan jo si hvordan vi går frem når vi velger strømavtale; Vi styrer helst unna avtaler med faste kostnader, påslag og bindingstid. Strømpriser kan endre seg fort og da er det kjekt å kunne bytte på kort varsel når man ser man kan få en bedre avtale et annet sted. Vi byttet til Kraftriket for 3-4 uker siden etter å ha hatt Agva i nesten 1 år, men i går bestilte jeg bytte til Motkraft etter å ha lest at de er Norges første og eneste non-profit strømselskap. Noe rimeligere enn det er det vel meppe mulig å få, så jeg innbiller meg at det var et godt valg.


Det gjenstår jo selvsagt å se i praksis…

3 kommentarer:

  1. Hei! Jeg er heller ikke så veldig for fastavtaler, men har faktisk bundet prisen på snaue 80 øre/kvh i tre år. Dette for å være sikker på å kunne betale strømmen i overskuelig fremtid. Følger deg på instagram. Mvh Gøran.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Takk for følget på Instagram:) Gøy at du fant vegen inn hit. Det der var slett ingen dum avtale å ha nå. Vi tenker at vi skal regne ut snittpris når våren kommer og deretter sette av penger til strømmen hver mnd. Da blir det greiere å regne ut et snitt på kvh også når vi har de dyreste mnd fra dette året å gå ut ifra. Kan godt hende vi ser at det vil lønne seg med fastavtale isteden.

      Slett
  2. Bare hyggelig! Jeg følger kontoer med lignende tematikk, samt noen om minimalisme, som vel kan sies å være litt beslektet med det du skriver om. Deres løsning vil jo fungere så lenge dere kommer dere gjennom vinteren. Etter hvert håper jeg det viser seg hva som er mest lønnsomt :) Mvh Gøran.

    SvarSlett

Hvordan går det med Trumf Visa 6 mnd senere?

 Heia :)  Det gikk plutselig et lite øyeblikk! 6 mnd til og med, hehe! Andre ting å fare med enn å sitte her inne på bloggen tydeligvis, men...